Литературен салон

 P KarakolevaЛитературният салон към НЧ „Обединение” е кръстен на името на Петя Караколева /кърджалийска авторка на произведения за деца и възрастни, влезли в националната литературна съкровищница/ на 16 юли 2008 г. Салонът съществува от 1996 г., като дейността му е много интензивна – организират се премиери на книги, част от които национални, представят се издателства и отделни автори.

Petya KПрез 2004 г. Съюзът на българските писатели и Община Кърджали учредяват Националната награда “Петя Караколева”. По този повод е организиран първият фестивал по творчеството на Петя Караколева с участието на деца от кърджалийски читалища. Всяка година за наградата се състезават автори на детски книги и оцененото от компетентно  жури произведение получава наградата. Това става в рамките на литературния салон на специална церемония, а призьорът получава статуетка изработена от кърджалийския скулптор Емил Пенчев.

В последните години в салона представят новите си книги още Валери Стефанов, Елена Алекова, Надежда Захариева, проф. Боян Биолчев, Мариян Желев, Иван Гранитски с дарение от ИК „Захарий Стоянов”, Николай Овчаров, Вели Чаушев, Тодор Коруев… Многократно – Петя Караколева.
След учредяването през 2004 г. на Националната награда “Петя Караколева” от Съюза на българските писатели и Община Кърджали призът е връчен три пъти в НЧ „Обединение” – през 2005 г. на Кирил Назъров, през 2007 г. – на Панчо Панчев /дядо Пънч/ и през 2009 г. – на Николай Милчев. В тази дейност отново се включва Тамара Караколева, но вече като представител на архив “Петя Караколева”. С нейно съдействие е организиран първият детски фестивал с участието на деца от кърджалийски читалища по творчеството на Петя Караколева, както и работна среща, посветена на издаването на творчеството на Петя Караколева. През 2007 г. с подкрепата на Министерство на културата е осъществен спектакълът „ВОЙНАТА НА ТРИТЕ КОЗЛЕТА” на детската театрална формация към НЧ “Обединение” по пиесата на Петя Караколева.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someoneDigg thisShare on LinkedIn0Buffer this page