НАСТОЯТЕЛСТВО


Create your own web pages in minutes...
Стоян Анадолиев
Камелия Чолакова
Петя Нешева
Димитър Ганев
Таня Петкова
Христо Кавракиров
Мариян Митев

Архив на публикации:
начало
проекти
школи
14 читалищни и училищни състава пяха и танцуваха на дeтския фестивал "Петя Караколева"

    НЧ "Обединение 1913" Кърджали за тринадесети път предостави сцената си на 28 май за изява на участниците във фестивала на детското творчество "Петя Караколева". В празника се включиха 100 самодейци от 14 читалища и училища в град  Кърджали и общината. С песни, танци и индивидуални изпълнения на стихове се представиха деца до 18 години.
    Преди музикалната програма за 18-ти път беше връчена националната награда за детска литература "Петя Караколева". Тя е присъдена на Ваня Георгиева за книгата й "Есенни търкулки".
Прегледът на детското творчество "Петя Караколева" е част от програмата на Националната награда за детска литература "Петя Караколева". Организатор е Народно читалище "Обединение 1913" гр. Кърджали със съдействието на Творчески архив "Петя Караколева" и Община Кърджали.

С бурно въодушевление бе посрещнат танцовият спектакъл "Пъстро хоро" на НЧ "Обединение 1913

Премиера на танцовия спектакъл "Пъстро хоро" се състоя на 30.05.2022 г. в залата на НЧ "Обединение 1913" Кърджали. Публиката се наслади на красотата на балканските танци чрез шеметните изпълнения на танцьорите от  Клуб "Пъстро хоро" към читалището, които получиха бурни аплодисменти.  Техен ръководител е Алексей Настев, който заедно с  Огнян Камишев е хореограф на продукцията.

Представлението е вдъхновено от едно от най-забележителните изкуства, с които България се прославя по света - нейните танци. Пъстрите костюми, завладяващата музика, кръшните хора и песните предизвикват вулкан от емоции и реакции у зрителя. България се намира на Балканите. Елементите и стъпките в хор?та, носиите и темпераментът на балканските съседи са сходни и така естествено е създаден танцовият спектакъл "Пъстро хоро".

Той обединява танци от шестте основни фолклорни области в България (Шопска, Северняшка, Добруджанска, Македонска, Тракийска и Родопска) с хора? от Сърбия, Гърция и Турция, във феерия от топли ритми и пъстри цветове. Пояснение за спецификата на фолклорната област и характерния танц бе направено преди всяко изпълнение на живо. Едновременно бе излъчена и мултимедийна презентация за различните танци и фолклорни области, за да се опознаят тяхната история, символика и дълбоките ни общи корени.

Спектакълът, целящ съхранение и популяризиране на българския фолклор,  е осъществен с подкрепата на Национален фонд "Култура" по програма "Творчески инициативи  2021". Той ще се играе отново и на 16 юни.

Представлението е идеално и за деца, защото онагледява по вдъхновяващ и вълнуващ начин факти, които се изучават в училище.

Клуб "Пъстро хоро" е създаден през 2011 година. Началото поставя група от 5 ентусиасти,  които започват да играят в салона на училище "Отец Паисий". Днес клубът обединява повече от 80 любители на народните танци. Носител е на два златни медала, няколко първи места, множество грамоти, купи и награди. Първите му международни изяви са във Врнячка баня - Сърбия, и Токсотес - Гърция. Участва във фестивали и се надигравания в Златоград, Девин, Неделино, Хасково, Кърджали, Поморие, Пазарджик, Хасковски минерални бани, Доситеево, Тракиец, Крумовград. Желан гост е на селищни празници, организатор и участник в благотворителни концерти.

Премиера на авторски танцов спектакъл за ябълката на раздора се състоя в НЧ "Обединение 1913"

На 10.07.2022 г. от 18.00 часа в залата на НЧ "Обединение 1913" бе премиерата на танцов спектакъл "НАРА" с автор, хореограф - постановчик Огнян Камишев.
Дамски хор "Незабравки" фаворит на публиката и участниците в национално турне

Дамски хор "Незабравки" при НЧ "Обединение 1913 Кърджали покори публиката по време на концерт, организиран по проект "България-Норвегия пеят" на Фондация "Дарби" София.
Кърджалийски спектакъл предизвика фурор на Куртово Конаре Фест

12.09.2022 г.
Премиерата на спектакъла „Традициите ни обединяват“ на Куртово Конаре Фест предизвика истински фурор с красотата и нетрадиционния си подход.
Празничен Коледен концерт на читалище "Обединение 1913"
   
19.12.2022 г.
   Празничен Коледен концерт представиха клубове, школи и състави на читалище "Обединение 1913" Кърджали. На сцената танцуваха децата от Школата по балет с ръководител Мирослава Зафирова, със свои изпълнения се представиха хор "Незабравки" с ръководител Тавит Мачикян, фолклорен клуб "Пъстро хоро" с ръководител Алексей Настев, Школата по спортни танци и ученици от Езиковата гимназия "Христо Ботев" с ръководител Огнян Камишев.

Голям успех за спектакъл на НЧ "Обединение 1913" в Осло

14.05.2023 г.
Спектакълът "Традициите ни обединяват" беше представен двукратно в  Осло. Първоначално той бе изнесен пред публика от всякакви националности и култури и втори път

Две нови книги - "Христо Пимпирев - Антарктическият стопаджия" и "Антарктида - окото на космоса" - гостуваха в Кърджали

19.10.2023 г.
"Антарктида е друг свят. Човешките отношения там са чисти и няма значение какъв си в цивилизования свят. Вързан си с въже за другия и ако падне той, падаш и ти."
Пътуващият кулинарен "Вкус Фест" завърши в Кобиляне

20.10.2023 г.
На 26 август в кърджалийското село Кобиляне бяха показани автентични местни ястия като заключителна част от пътуващия фестивал "Вкус Фест".
Децата от читалището в Стремци и приятели с концерт на сцената на
НЧ "Обединение 1913" Кърджали за Деня на града

30.10.2023 г.
В Деня на Кърджали децата от НЧ "Огнище 1944" село Стремци и приятели изнесоха концерт на сцената на НЧ "Обединение 1913" Кърджали.
Клуб „Пъстро хоро” се представи на Празника на чушката в с. Куртово конаре

10.09.2023 г.
Танцов клуб „Пъстро хоро” към НЧ „Обединение 1913” “Кърджали  участва в Деня на фолклора,
Клуб „Пъстро хоро” закри коледния концерт в читалище „Обединение 1913”

15.12.2023 г.
Празничният коледен концерт на Народно читалище „Обединение“ , който се състоя на 14 декември, събра на сцената талантите на културната институция.  Председателят   Стоян Анадолиев припомни в приветствието си, че тази година читалището отбелязва 110 години от създаването си. Юбилеят ще бъде честван през пролетта на 2024-та.