Create your own web pages in minutes...
Стоян Анадолиев
Камелия Чолакова
Петя Нешева
Димитър Ганев
Таня Петкова
Христо Кавракиров
Мариян Митев

Архив на публикации:
школи
начало
проекти
  С бурно въодушевление бе посрещнат танцовият спектакъл "Пъстро хоро" на НЧ "Обединение 1913"

30.05.2022 г.

Премиера на танцовия спектакъл "Пъстро хоро" се състоя на 30.05.2022 г. в залата на НЧ "Обединение 1913" Кърджали. Публиката се наслади на красотата на балканските танци чрез шеметните изпълнения на танцьорите от  Клуб "Пъстро хоро" към читалището, които получиха бурни аплодисменти.  Техен ръководител е Алексей Настев, който заедно с  Огнян Камишев е хореограф на продукцията.

Представлението е вдъхновено от едно от най-забележителните изкуства, с които България се прославя по света - нейните танци. Пъстрите костюми, завладяващата музика, кръшните хора и песните предизвикват вулкан от емоции и реакции у зрителя. България се намира на Балканите. Елементите и стъпките в хората, носиите и темпераментът на балканските съседи са сходни и така естествено е създаден танцовият спектакъл "Пъстро хоро".

Той обединява танци от шестте основни фолклорни области в България (Шопска, Северняшка, Добруджанска, Македонска, Тракийска и Родопска) с хора? от Сърбия, Гърция и Турция, във феерия от топли ритми и пъстри цветове. Пояснение за спецификата на фолклорната област и характерния танц бе направено преди всяко изпълнение на живо. Едновременно бе излъчена и мултимедийна презентация за различните танци и фолклорни области, за да се опознаят тяхната история, символика и дълбоките ни общи корени.

Спектакълът, целящ съхранение и популяризиране на българския фолклор,  е осъществен с подкрепата на Национален фонд "Култура" по програма "Творчески инициативи  2021". Той ще се играе отново и на 16 юни.
Представлението е идеално и за деца, защото онагледява по вдъхновяващ и вълнуващ начин факти, които се изучават в училище.

Клуб "Пъстро хоро" е създаден през 2011 година. Началото поставя група от 5 ентусиасти,  които започват да играят в салона на училище "Отец Паисий". Днес клубът обединява повече от 80 любители на народните танци. Носител е на два златни медала, няколко първи места, множество грамоти, купи и награди. Първите му международни изяви са във Врнячка баня - Сърбия, и Токсотес - Гърция. Участва във фестивали и се надигравания в Златоград, Девин, Неделино, Хасково, Кърджали, Поморие, Пазарджик, Хасковски минерални бани, Доситеево, Тракиец, Крумовград. Желан гост е на селищни празници, организатор и участник в благотворителни концерти.

НАСТОЯТЕЛСТВО